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Trading Partner Registration 

 

1.   Q.   What is a trading partner? 
 A. A trading partner, often referred to as a submitter, is defined as any entity 

which exchanges electronic data with Molina Medicaid Solutions. The term 
electronic data is not limited to HIPAA X12 transactions.  New Jersey 
Medicaid’s Healthcare Payer Administration Solution (Health PAS) supports 
the following categories of trading partners: 

• 21st Century Cures Act Providers 

• Billing Agency/Clearinghouses 

• Billing Providers 

• Medicaid Managed Care Plans 

• Referring, Ordering, Prescribing and Attending (ROPA) Providers 

• Rendering/Servicing Providers 
 

2. Q. What are the different types of trading partners? 
 A. • 21st Century Cures Act Providers – providers that participate in Medicaid 

managed care plan provider networks 

• Billing Agency/Clearinghouses – entities that submit claim transactions on 
behalf of a rendering/servicing provider 

• Billing Providers – providers that submit their own claims 

• Medicaid Managed Care Plans – managed care plans that participate in 
the Medicaid/NJ FamilyCare (NJFC) program 

• Rendering/Servicing Providers – providers of direct services to 
Medicaid/NJFC beneficiaries 

• Referring, Ordering, Prescribing and Attending (ROPA) Providers – non-
billing providers providing these claim-related services   

 
3. Q. Is a servicing provider required to register as a trading partner? 
 A. No, unless you are also a billing provider.  A servicing provider is not required 

to register as a trading partner.  Servicing providers who are also billing 
providers must register as trading partners.  A billing provider may set up user 
accounts for affiliated servicing providers or other office staff to manage their 
level of access to eligibility, claims or other related information. 
 

4. Q. Are Referring, Ordering, Prescribing or Attending (ROPA) providers and 
21st Century Act providers required to register as trading partners? 

 A. Yes.  ROPA and 21st Century Act providers are required to register as trading 
partners. 
 



FAQs – New Jersey Replacement Medicaid 
Management Information System (RMMIS) 

 

September 2018   Page 2 of 3 

 
5. 

 
Q. 

 
In order to submit Direct Data Entry (DDE) claims, am I required to 
register as a trading partner? 

 A. Yes.  Registration as a trading partner is required in order to submit DDE 
claims. 
 

6. Q. Are managed care plans participating in the Medicaid/NJFC program 
required to register as trading partners? 

 A. Yes.  Managed care plans participating in the Medicaid/NJFC program are 
required to register as trading partners. 
 

7. Q. Are vendors under contract with the State of New Jersey to process 
Medicaid/NJFC prior authorization (PA) requests required to register as 
trading partners? 

 A. Yes.  State-contracted vendors processing PA requests are required to register 
as trading partners. 
 

8. Q. What responsibilities do trading partners have prior to the system being 
implemented? 

 A. Billing providers, billing agents/clearinghouses and Medicaid managed care 
plans must register as trading partners and submit applicable X12 test 
transactions for system certification.  Providers submitting only Direct Data 
Entry (DDE) claims are not required to submit test transactions.  Additional 
information regarding the testing will be provided in follow-up FAQs. 
 

9. Q. What is a Trading Partner Agreement (TPA)?   

 A. A TPA is an agreement between the NJ Division of Medical Assistance and 
Health Services (DMAHS) and providers.   The TPA, as required under HIPAA 
Section 160.103, is an agreement for the exchange of information, including 
electronic transactions and claim-related information, between a trading partner 
and Molina Medicaid Solutions. 
 

10. Q. Why is it necessary to submit a new Trading Partner Agreement (TPA)? 
 A. The new TPA replaces the existing HIPAA Electronic Data Interchange (EDI) 

Agreement submitters previously executed for the NJMMIS.   
 

11. Q. What is the Learning Management System (LMS)? 
 A. The Learning Management System (LMS) is a self-service web application that 

allows a provider to search and register for classes being offered by Molina 
Medicaid Solutions. 
 

12. Q. Will training be provided to learn more about the TPA registration 
process?  If yes, when will this training be offered?  

 A. Yes.  Providers must first register with the LMS being offered by Molina 
Medicaid Solutions for training purposes.  Training is projected to begin in  
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January 2019.  The final dates will be communicated at 
https://www.njmmis.com.  See “Information About New MMIS”.   
 

13. Q. Do I have to register for training in advance?  How do I register?   
 A. Yes, providers will need to register for training in advance using the LMS. The 

first step will be to create an LMS account.   Current providers will receive a 
letter from Molina Medicaid Solutions that will provide the information needed 
to register for LMS along with an access code.  Once you access LMS, a 
Training Calendar will be available for you to select the courses you wish to 
register for. A confirmation email will be sent confirming your LMS registration. 
Complete registration information shall be provided on the “Information About 
New MMIS” webpage located at https://www.njmmis.com.  
   

14. Q. How will a provider be able to access the LMS? 

 A. Training will be offered using web conferencing provided via Cisco WebEx™ 
after a provider registers with the LMS.  Additional information regarding Cisco 
WebEx can be found at www.webEx.com. 
 

15. Q. Where is the training schedule posted?  

 A. The training schedule shall be posted on the “Information About New MMIS” 
webpage, which is located at https://www.njmmis.com.   
 

16. Q. If I am unable to attend training, will instructions be made available for me 
to understand the Trading Partner registration process? 

 A. Yes, RMMIS User Guides are available to explain the registration process and 
expectations.  User Guides will be posted on the “Information About New 
MMIS” webpage, which is located at https://www.njmmis.com. 
  

17. Q. We have several people in our practice that will be using the new system.  
Who should attend TPA Registration Training? 

 A. All staff responsible for submitting the TPA and managing/maintaining a 
provider’s on-line Medicaid account should participate in the WebEx™ training.  
Other staff may also take advantage of the WebEx™ training as well. 
 

 

 

Stay tuned in for the next set of FAQs, which will focus on testing requirements for the 
new system.  Testing must be completed prior to implementation of the new system. If 
you have any questions concerning these FAQs, a special mailbox has been 
established to address early questions regarding the RMMIS:  
NJRMMISINFORMATION@molinahealthcare.com.   
 
 
 


